Edwin Deakin festményének részlete (olaj, vászom)A MAGYAR BOR AKADÉMIA közgyűlése 2009. október 13-án tisztújító közgyűlést tartott és megválasztotta az Akadémia új Elnökségét. Az új Elnökség szükségesnek látja a nyilvánossággal ismertetni álláspontját a magyar borászatot érintő problémákkal kapcsolat ban.

A Magyar Bor Akadémia Elnöksége az alábbiakat teszi közzé:

A Magyar Bor Akadémia közgyűlése 2009. október 13-án tisztújító közgyűlést tartott és megválasztotta az Akadémia új Elnökségét, melynek tagjai: Dr. Kállay Miklós elnök, Dr. Lelkes Lajos, Niszkács Miklós és Dr. Zelnik József alelnökök, Zilai Zoltán főtitkár és Arnold Mihály kincstárnok. További tisztségviselők: az Akadémia jogtanácsosává megválasztott Dr. Zilai János, és az ellenőrző bizottság tagjaiként Katona József, Dr. Szita Miklós és Szöllősi Mihály.

Az új Elnökség megvitatta a magyar borászatot érintő, az elmúlt időszakban felszínre került anomáliákat, melyek kapcsán szükségesnek látja a nyilvánossággal ismertetni álláspontját.

A Magyar Bor Akadémia továbbra is ragaszkodik az Alapszabályban foglalt, az Akadémia működését meghatározó alapelvek, a minőség, hitelesség és tisztesség töretlen érvényesüléséhez. Ennek megfelelően az Akadémia elítél minden, a borral kapcsolatos jogszabálysértést, szabálytalanságot és visszaélést. Az Akadémia különösen elvárja tagjaitól, hogy a borral kapcsolatos írott és íratlan szabályokat betartsák.

Fontosnak látja az Akadémia a szabályok betartásának ellenőrzése körében az arányosság és méltányosság követelményét is, ugyanúgy, mint a közvélemény hiteles és szakszerű tájékoztatását. Ez utóbbi érdekében az Akadémia kész – szükség szerint – szakmai állásfoglalásokat kialakítani, vagy ilyenek elkészítésében közreműködni.

A Magyar Bor Akadémia ezúton kifejezi meggyőződését, hogy a magyar borászok és borászatok döntő többsége szakmai elhivatottsággal és a szabályokat betartva végzi munkáját annak érdekében, hogy a fogyasztók asztalára megfelelő minőségű, tisztességesen előállított és a szükséges ellenőrzések által hitelesített magyar bor kerüljön.

Magyar Bor Akadémia Elnöksége

Budapest, 2009. október 13.

campfire1


.