EtyekNEM SZÁNDÉKOZTAM az Etyeki Kezes-lábos fesztiválról írni. Nem azért mintha bármi bajom is lenne vele. Sőt! Ráadásul Rókusfalvy is szimpatikus ember. Aztán megnéztem a honlapjukat, elolvastam a „Filozófia” részt és a szöveg megragadta a fantáziámat, mivel valami olyat közvetített, ami nekem is kedvemre való, s ami a hazai site-irodalomból még nagyon hiányzik.

Filozófia (a fesztivál honlapjáról)

„A kultúra ott kezdődött, ahol az ember letelepedett és földet kezdett művelni. A kultúra akkor ér véget, amikor az ember elszakad a földtől.

Keressük az élő embert az élő tájban, akinek kell a föld, kell a szép, kell a jó, kell az öröm, és aki óvni is tudja a fontos dolgokat. Aki nem fillérben számolja az időt. Keressük a péket, aki gabonából készíti a kenyeret, keressük a lekvárfőzőt, aki a legjobb gyümölcsöt gyűjti, a sajtkészítőt, aki teljes tejet használ. Keressük az embert, aki a maga két kezével gondozza környezetét.

Gyorsan eszel, gyorsan halsz, keveset élsz. Az élvezhető élethez nem a túlbonyolított, érthetetlen, fárasztó ételek, a feszes luxuséttermeken keresztül vezet az út, hanem a munkájukat élvező, földből alkotó embereken keresztül. Ismerd meg őket, hogy ők is megismerjenek téged. Kóstolj bele munkájukba, a nap fényébe, a föld húsába, a növények erejébe, a méz kéjébe, a borok vérébe, a kenyér testébe, a párlatok tüzébe, a sajt zsírjába, és érezd, hogy Érted van a világ és Te a világért vagy.”

Az előző szöveg első két mondatát bizonyára Alkonyi László írta, mert Rókusfalvy Pál (45) is mottójául választotta, és a mottó után őt nevezte meg szerzőnek.  A többi mondat írója számomra ismeretlen, bár lehet akár Alkonyi is. Ez a „filozófia” nem nélkülözi a romantikát és a felvilágosodás gondolatvilágát sem, miközben ennek a napjainkból kilógó és éppen ettől megragadó himnikus szövegnek a jobbító szándéka volt leginkább az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Tetszik, és szerintem mindenképpen megérdemli a figyelmet. A figyelmet Etyeken nem csak a bor, hanem az a lassan műhelymunkának is tekinthető tevékenység is kivívta már, amit Rókusfalvy végez.

VII. Etyeki Kezes-lábos – 2009. szeptember 26-27.
Kézműves gasztronómiai fesztivál

A fesztivál hivatalos oldala itt található!

– o –

Çatal Höyük

Alkonyi László iránti tiszteletből csak csendesen jegyzem, hogy nem a kultúra, hanem a civilizáció kezdődött az állattenyésztő nomádok letelepedésével és földművelésre való áttérésével, azaz a röghözkötöttséggel és a (városi) civilizáció kialakulásával.

Minden fogalmi pontatlansága és tárgyszerű tévedése ellenére az említett és sokfelé idézett lírai töltésű mondatok továbbra is szimpatikusak maradtak, mert érteni vélem, hogy Alkonyi mit is akart mondani. (A képen Çatal Hüyük látható.)

Csíki Sándor♣