RÓMAI KENYÉR – a’la Food Stylist

Római kenyér, www.foodandwine.huEZEKBEN A HETEKBEN egy kosztümös angol filmet forgatnak Magyarországon. A tárgyi részletekre is nagyon ügyelő film Kr.u. 130 körül  Britannia provinciában és Itáliában játszódik.

Ehhez a filmhez készítettem korhű kenyereket (s majd sok más ételt is).

A gasztronómia történetével nagy kedvvel foglalkoztam már korábban is, aminek egyik gyümölcse egy karácsony előtt megjelenő könyv gasztronómia-történeti fejezete lesz. A rómaiak étkezési kultúrájáról is akadt már ismeretem, azonban ehhez a filmhez még mélyebben el kellett merülnöm a részletekben, Britanniára és a Kr.u. II. századra koncentrálva. A fellelhető gyümölcsök, zöldségek, fűszernövények, fűszerek, mártások, desszertek, fogyasztott állatok, a gabonanövények, vagy a garum milyensége, gyakorisága, s sok egyéb tényező mind érdekessé váltak. Emellett az ételt fogyasztók társadalmi helyzete legalább ennyire meghatározó. A jól kiegyensúlyozott katona koszt mellett a középosztálybeli szabadok étkezése, az étkezési rend figyelembe vétele is érdekes feladattá vált.

A kenyér a római étkezés alapeleme, civilizációs határvonal, ahogy napjainkig is az. maradt. A későbbiekben még bővebben is írok róla, de addig  is nézzétek meg az eredményről készült fotókat.

Római kenyerek, www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

Lavash és bagel
A tibeti tsampa
Macesz és injera
4000 éves tészta
A búzáról röviden
A kenyérsütés biokémiája

és még sok más kenyérhez kapcsolódó írás…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: FOOD STYLIST, Történelem
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

RÓMAI KENYÉR – a’la Food Stylist bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. kenéz júlia szerint:

    Nagyon szépek a kenyerek, biztosan finomak is voltak. Júlia

  2. Der Alte szerint:

    A „Szakácskönyv a római korból” c. könyvben, Marcus Apicius Gavius receptjei között, úgy emlékszem van írás a kenyérről is.
    (Sajnos az én példányomat egy „könyvgyűjtő” barátom elkérte, – én meg elfelejtettem felírni – így nem tudtam utána nézni.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.