Quetzali görögdinnye; Forrás: southernexposure.comA GÖRÖGDINNYE június közepétől már szedhető, tehát tényleg elég későn jutott eszembe, hogy a görögdinnye gazpachoról írjak. Mint azt majd’mindig elmondhatjuk, ezt az ételt is sokféleképpen készítik. Adam Greensberg receptje könnyen elkészíthető, üde nyári levest ígér.

  • Hozzávalók:
  • ½ érett magnélküli görögdinnye húsa
  • ½ közepes mérteű tisztított spanyol hagyma, apróra vágva
  • ½ chili (jalapeño) kimagozva, apróra vágva (el is hagyható)
  • ½ csomó korianderlevél
  • 2 grillezett kaliforniai húsos, piros paprika
  • ½ hámozott, aprított uborka
  • 3 érett paradicsom
  • 2 kanál extraszűz olívaolaj

A leves elkészítéséhez a hozzávalókat – az olaj kivételével – helyezzük turmixgépbe és pürésítsük. Ha elkészült, öntsük ki a turmixgépből egy tálba, adjuk hozzá az extra szűz olívolajat és egy fakanállal gyengéden keverjük a gazpachoba. Tegyük hűtőszekrénybe, alaposan hűtsük le. Ha lehűlt, görögdinnye-, uborka- és paradicsomdarabokkal tálalhatjuk.

Görögdinnye gazpacho; Forrás:  find.myrecipes.comTipp: az előző levesnek egy másképpen értelmezett vegán változatában a hozzávalók lényegében ugyanazok maradnak, azonban csak a görögdinnye egy részét pürésítik, a többi az egyéb hozzávalókkal, akárcsak egy salátánál, felaprítva kerül tálba. Ezekre az apróra vágott zöldségekre kerül a pürésített görögdinnye.

Tipp: a kész gazpachot őrölt fehérborssal is ízesíthetjük és a sherry ecet sem idegen tőle, de az ecet helyett citrom, vagy lime levét is használhatjuk.

Tipp: fokhagymával, gyömbérrel is ízesíthetünk és a mentalevél is illik hozzá

Tipp: Feta sajt és fekete olívabogyó is adható mellé, de az olívaolaj is legyen kézügyben.

Tipp: áfonyalével tovább ízesíthetjük a görögdinnye gazpachot és citrom, lime szeletekel is díszthetjük a levest.

Csíki Sándor♣