AMERIKAI káposztasaláta: a KFC titkos receptje

KFC coleslaw, Forrás: wikipediaAZ AMERIKAI KÁPOSZTASALÁTA, a coleslaw (ejtsd: kolszló), vagy, ahogy az USA déli államaiban mondják, “slaw”, nem más, mint egy nyers káposztából készített, ecettel is ízesített majonézes saláta, amihez vagy kerül más zöldségféle, mint a sárgarépa, uborka, hagyma, vagy gyümölcsök, mint az alma, ananász, vagy nem, vagy reszelnek rá sajtot, vagy nem. A coleslow alapanyag a káposzta, amit már a legrégibb időktől fogyaszt az emberiség, ezért valamiféle előképe bizonyára már az ókorból is előkerülne. A nagy európai káposzta fogysztó országokban, mint

Németország, de Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és persze az USA-ban is népszerűek a különböző káposztasaláták, ahogy nálunk is. A friss népszerűségre szert tevő majonéz valamikor a 18. század végétől kezdett a káposztához társulni és látható, hogy ez a frigy mennyire sikeres.

Hollandia; Photo: jofutsu, panoramio.com

A coleslow a 18. századtól terjedt el és a holland koolsalade (káposztasaláta) koolsla rövidüléséből alakult ki. A 19. század második felében a köznapi angolba visszatért a latin eredetű cole (káposzta) szó és a korábbi slampos cold slow helyett cole slow lett ennek a salátának a neve.

A legegyszerűbb coleslaw recept

Ehhez a minimalista salátához nem kell más, mint egy fej káposzta, amit lereszelünk, valamint ízlés szerinti mennyiségben a kedvelt majonézünk, és egy kevéske almaecet. Ezeket kell egy salátástálban fa-, vagy műanyag kanállal  jól összekeverni és már adhatjuk is a BBQ-hoz. Nagyon egyszerű és finom.

Bihari Ferenc coleslaw receptje

Photo: herbalextractsplus.com

Fecó barátom évekig élt Birminghamben (Alabama, USA), s tegnap éppen ő vetette fel, hogy készítsünk coleslaw-t. Íme a Bihari-féle coleslaw receptje: “Fél fej közepes méretű káposzta lereszelve, plusz egy, vagy kettő savanyú uborka szintén lereszelve, plusz egy kis répa lereszelve. Összekeverjük egy tálban őket. Készítünk kb. egy nagy doboz tejföl segítségével tartármártást, és hozzáadjuk a káposztához. Azonnal fogyasztható. Általában húsok mellé, kiegészítő köretként fogyasztják. Kb. 6 személyre elég. Elsősorban délen kedvelik.”

A Kentucky Fried Chicken (KFC) titkos receptje(i)

Sokak számára Kentucky Fried Chicken káposztasalátája számít az etalonnak. Szerencsére a korábban titkosnak számító recept nyilvánosságra került, így az is kiderült, hogy a KFC káposztasalátájának igazi mássága és titka a tárkonyecet. Következzen a titkos recept egy amerikai KFC alkalmazott elmondása szerint:

  • Az eredeti recept hozzávalói:
  • 4 1/2 teáskanál (22,5  ml) tárkonyecet
  • 6 1/2 evőkanál (97,5 ml) olaj (semleges ízű)
  • 3/4 csésze (180 ml) finomra vágott hagyma
  • 2 1/2 csésze (600 ml) Miracle Whip* (light majonézzel kiváltható)
  • 1 csésze 240 ml kristákycukor
  • 2 közepes sárgarépa
  • 2 fej közepes méretű friss fehérkáposzta
  • Elkészítése: keverjük össze az olajat, a cukrot és a hagymát. Adjuk hozzá a tárkonyecetet. Keverjük bele a majonézt (eredetileg: Miracle Whip). Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és káposztát. Jól keverjük össze. Ezzel el is készült. Helyezzük egy légmentesen záródó dobozva, és tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe.

*A Miracle Whip az 1933-as világkiállításon (Chicago, Illinois) mutatkozott be. Egy Charles Chapman nevű úr ekkortájt szabadalmaztatta emulzifikáló berendezését amiben a szokásos majonéz összetevőket, a tojássárgáját, citromlevet, vagy ecetet, az olajat, fűszereket, további fűszerekkel, cukorral, stb. keverték össze. Az eredmény a Miracle Whip lett. Amit így hirdettek: “Salad Miracles with Miracle Whip Salad Dressing”. A Kraft Foods Miracle Whip terméke és általában a majonézek közötti leglényegesebb különbség az édesítőszer. A Miracle Whip magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot (is) tartalmaz.

Akad más autentikus mondott recept is, de én az előzőre voksolok. A rend (és a kisérletezők) kedvéért leírom, hogy Todd Wilbur a “Top secret restaurant recipes 2″ című könyvében mit tart a KFC titkos coleslaw receptjének:

  • 8 csésze finomra aprított káposzta (kb. egy fej)
  • 1/4 csésze reszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál finomra vágott hagyma
  • 1/3 csésze kristálycukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/8 teáskanál őrölt feketebors
  • 1/4 csésze tej (2,8%)
  • 1/2 csésze majonéz
  • 1/4 csésze író
  • 1 1/2 evőkanál fehér borecet
  • 2 1/2 evőkanál citromlé

Elkészítése: a zöldségeket tálba tesszük összeforgatjuk, a többi összetevőt egy edényben alaposan összekeverjük, majd a zöldségekre öntjük és a zöldségekkel összeforgatjuk. Hűtőszekrényben legalább két órán át hűtjük.

Coleslaw szendvics

A következő coleslaw variáns kis módosítással szendvics készítéséhez is kiváló lehet, ahogy az alábbi videó is mutatja. Nem csúcsgasztronómia, ahogy a cloeslaw sem, de jó ötlet, jó technológia, aminek alapján másféle szendvicsek is elkészíthetők.

Ez Amerika!*

A már-már kultikus coleslaw Amerikában megteremtette a maga extremitásait is, mint amilyen a káposztasaláta birkózás (Cole Slaw Wrestling). Könnyed levezetésként nézzetek bele ebbe a filmrészletbe is. (*Az alcím az 1977-ben bemutatott “This is America” című film magyar címe. A filmet egyébként Romano Vanderbes írta és rendezte.)

Csíki Sándor♣

qr-kod

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Amerikai konyha, Recept, Történelem
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

AMERIKAI káposztasaláta: a KFC titkos receptje bejegyzéshez 19 hozzászólás

  1. én hozzászólása:

    Kentucki saláta finom

  2. Árva Kata hozzászólása:

    Én káposzta. reszelt répa és tormás-majonézzel szoktam csinálni.
    Remek a grillezett húsokhoz.

  3. Csíki Sándor hozzászólása:

    Jól hangzik. Kipróbálom.

  4. berecz edgár hozzászólása:

    Na, ezt szívből megköszönöm.

  5. Blaskó Ilona hozzászólása:

    imádom és kösz a receptet.

  6. Cselényi András hozzászólása:

    Alapos és hasznos gasztro-kultúrtörténet, praktikus receptek!

  7. Visszajelzés: Titkos receptek

  8. Péter hozzászólása:

    Nagyon jó lett, pont olyan, amilyet enni akartam. Köszönjük az írást!!

  9. Béres Andrea hozzászólása:

    Nagyon finom az KFC recept (az első változat), még a salátát nem evő férjem is imádja. A többi is finom és családi vacsoráknál több fajtát is készítek a fent leírtakból. Nagyon tetszett az egész írás.

  10. Kedves Robi hozzászólása:

    Én miccshez szoktam csinálni, érdemes kipróbálni málna ecettel is!

  11. Terka hozzászólása:

    Aki csak teheti probalja ki nagyon finom barmelyik fajtaja, koszonom a receptet.

  12. Csíki Sándor hozzászólása:

    @Terka: Örülök, hogy tetszett. :)

  13. Visszajelzés: Marhahúsos fasírt coleslaw-val « Pannóca

  14. ordogtomi hozzászólása:

    A KFC recepthez a hagyma milyen fajta pontosan? Ha jól látom lila és újhagyma is mehet bele?

  15. Meggyes Attila hozzászólása:

    Igen nagy Tisztelettel köszönöm Önnek eme remek írást!Remek kronológia,pontos,érthető leírás,azoknak is,akik még csak mostanság kezdenek a konyhában “botorkálni”.:)

  16. Csíki Sándor hozzászólása:

    Köszönöm, s örülök, hogy hasznára van. Sok örömet kívánok a főzésben is! :)

  17. tóthmarianna hozzászólása:

    érdemes volt elolvasni, köszönöm a tippeket!

  18. Gráf Ágnes hozzászólása:

    Nagyon szeretem ezt a salátát sült húsokhoz, de önmagában is. Lázom izz zöbbféle variáció van, mindegyik tetszik.

  19. Lajosné Monostori Ilona hozzászólása:

    Köszönöm az ismertetőt. Több variációt is kipróbáltam, mindegyik jó, mégis más kicsit, de olyanok is elfogyasztották, akik nem “hívei” a salátának.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>