A kifinomult borivó vörösbort iszik?

_++STB5346 POHAR BPAZ ISMERT Jane MacQuitty leginkább a Timesban ír a borról. Jane az egyik legutóbbi írásában afölötti csalódottságának ad hangot, hogy, amíg mindezideig azt gondolta, hogy a kifinomult borfogyasztás a vörösbor fogyasztását jelenti, addig rá kellett ébrednie, hogy a napjainkra már kifinomult borfogyasztóvá vált, vagy legalábbis kifinomult borfogyasztónak gondolt angol társadalom még mindig több fehér bort iszik, mint vöröset. A fehér borról és roséról a vörösborra való áttérést az ízlés finomodásának mérföldköveként szokás ünnepelni.

 • A rendszeresen bort fogyasztó felnőtt lakosság 43 százaléka fehérbort iszik, és Jane (és sokak) várakozásával ellentétben a rendszeresen vörösbort választók, fogyasztók aránya csupán 40 százalék. A rosé 17 százalékkal részesedik a fogyasztásból, vagyis a szakma által kevésbé kifinomultnak értékelt fehérbor és rosé fogyasztás együttesen eléri 60 százalékot. (A Schiller ebben az osztályozásban nem nem kerül szóba, vélhetőleg a roséval együtt említik.)

A Chardonnay vaníliás íze (talán már meg sem lep senkit) továbbra is lenyűgözi a szigetországbelieket, ahogy a nagyvilág más részeit is. A Pinot Grigio (alias: “Szürkebarát”) és a Sauvignon blanc ugyancsak befutók. Nálam a Chardonnay helyett mindenképpen a Rajnai Rizling a befutó. A Villa Tolnay bora kiválóan megfelel.

Úgy tűnik, hogy a vörösborok elhíresült egészségvédő molekulájának (trans-resveratrol) gyakori emlegetése, a sznobizmus és a vörösborok önnön erényei még mindig kevésnek bizonyulnak a fehérborokkal, rosékkal szemben, ami ilyenkor, nyáron, bizony egy cseppet sem lep meg. A mindennapi könnyed borfogyasztás nyáron éppen a hűvös/hideg fehérbort, rosét, fröccsöt részesíti előnyben. Tapasztalatom szerint viszont egy elmélyültebb esti beszélgetés záróakkordjai mindenképpen vöröset kívánnak, szinkronban a csökkenő hőmérséklettel.

 • Video: Chef Jean-Pierre nem csak a főzéshez kedvelheti a fehérbort. Most éppen provanszi fehérboros feketekagylót készít. (Élmény a pasas!)

Csíki Sándor♣

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

és persze még sok más…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Bor és étel párosítás, Trend
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

A kifinomult borivó vörösbort iszik? bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Sance szerint:

  franciák angol kiejtése mindig okoz egy-két jó pillanatot 🙂

 2. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Olvasóim! Sikeresen kitöröltem az utoló 20 üzenetet. Nagyon sajnálom és elnézést kérek mindenkitől, akinek az üzenete közte volt, mint Wiselady, Sance, Fűszeres Eszter… 🙁

 3. Sance szerint:

  én most akkor itt ezennel mindet bepótolom 🙂

 4. Sance szerint:

  Wise Lady és Hapci ezentúl csak a szögedi halászlére esküszik, azt is csak a Roosevelt tér egy erre a célra felszentelt zugában.

  Továbbá Wise Ladynek sikerült a sűrített tejes krémet megcsinálnia és teljesen odáig van tőle és vissza 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.