ÉRIK A FÜGE. A teraszomon éppúgy, mint szerte a világon. Nálam egyelőre még zöld, de már így is szépséges jam készíthető belőle. Hajdanában számomra a zöld dió a szovjet élelmiszeripar egyik csúcsteljesítménye volt, különösen  mert igen olcsó áron lehetett kapni. A mai napig emlékszem rá, és az íze is emlékeim között szerepel. Szovjet zöld dió szirupban már nem kapható a magyar élelmiszer áruházakban, azonban a nosztalgia megmaradt.

Zöld füge jam (yeşil incir reçeli) – török recept

A zöld füge jamhez fiatal, éretlen zöl füge szükséges. Ez a gyümölcs a cukorszirupban kellemes mézes ízt nyer.

  • Hozzávalók:
  • 450 g friss, fiatal, hámozott zöld füge
  • 450 g cukor
  • 300 ml víz
  • 1/2 közepes méretű citrom leve

Elkészítése: A vizet és a cukrot tegyük egy edénybe és folyamatos keverés mellett lassan forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, facsarjuk a cukorszirupba a citrom levét és tegyük bele a hámozott zöld fügét és folytassuk a melegítést, amíg a cukor be nem sűrűsödik és a füge színe intenzívebbé nem válik. A szirupot hagyjuk hűlni, majd a cukorszirupos fügét töltsük befőttes üvegbe. Fogyasztás előtt 2-3 napig hagyjuk a fügét az üvegben állni.

  • Egyéb változataiban fahéj, vagy szegfűszeg is ízesítheti ezt a kedvelt keleties édességet, de ízlésünk szerint más ízesítőket is kipróbálhatunk.

Zöld füge jam; Forrás: lokumhekim

Végezetül egy kis fügelógia…

Csíki Sándor♣