Zöld füge jam – yeşil incir reçeli (recept)

ÉRIK A FÜGE. A teraszomon éppúgy, mint szerte a világon. Nálam egyelőre még zöld, de már így is szépséges jam készíthető belőle. Hajdanában számomra a zöld dió a szovjet élelmiszeripar egyik csúcsteljesítménye volt, különösen  mert igen olcsó áron lehetett kapni. A mai napig emlékszem rá, és az íze is emlékeim között szerepel. Szovjet zöld dió szirupban már nem kapható a magyar élelmiszer áruházakban, azonban a nosztalgia megmaradt.

Zöld füge jam (yeşil incir reçeli) – török recept

A zöld füge jamhez fiatal, éretlen zöl füge szükséges. Ez a gyümölcs a cukorszirupban kellemes mézes ízt nyer.

  • Hozzávalók:
  • 450 g friss, fiatal, hámozott zöld füge
  • 450 g cukor
  • 300 ml víz
  • 1/2 közepes méretű citrom leve

Elkészítése: A vizet és a cukrot tegyük egy edénybe és folyamatos keverés mellett lassan forraljuk fel. Csökkentsük a hőmérsékletet, facsarjuk a cukorszirupba a citrom levét és tegyük bele a hámozott zöld fügét és folytassuk a melegítést, amíg a cukor be nem sűrűsödik és a füge színe intenzívebbé nem válik. A szirupot hagyjuk hűlni, majd a cukorszirupos fügét töltsük befőttes üvegbe. Fogyasztás előtt 2-3 napig hagyjuk a fügét az üvegben állni.

  • Egyéb változataiban fahéj, vagy szegfűszeg is ízesítheti ezt a kedvelt keleties édességet, de ízlésünk szerint más ízesítőket is kipróbálhatunk.

Zöld füge jam; Forrás: lokumhekim

Végezetül egy kis fügelógia…

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, Török konyha
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Zöld füge jam – yeşil incir reçeli (recept) bejegyzéshez 15 hozzászólás

  1. ÖRDÖGH JÁNOS szerint:

    Feleségem, aki nem járt Törökországban szintén évek óta készíti a zöld füge jam-ot. Ő nem hámozza meg, hanem vízben megfőzi a citromokkal együtt. Ha puha, botmixerrel átdolgozza és befőző cukrot ad hozzá (3:1 befőzőcukor). Üvegekbe tölti és kész. Nagyon finom.

  2. Udvari Ferencne szerint:

    Probaljatok meg Kivivel osszefozni,vagy barmilyen savanykas gyumolcsel.Minden evben maskep kombinalom, nagyon finom.Termeszetesen en erett fugevel dolgozom,keves cukorral,es mindent ugy mint masfele gyumolcs lekvarokat .Jolenne tudni pont milyen idoszakaban van a zold fuge en is megprobalnam szivesen.Mindenkit udvozlok az oldalon.

  3. Lizzy szerint:

    Én màr többször csináltam lekvárt isteni finom, darabksan is es paszizozva is.

  4. Özdemir Éva szerint:

    Sziasztok!Segítséget kérnék hogy mit kezdjek két bokornyi éretlen zöld fügével??Xilittel is lehet jam-et vagy lekvárt főzni??Az éretlen füge nem mérgező??Mintha ezt olvastam volna…Éva

  5. Lajos Ferencné szerint:

    Üdv.Mindenkinek akit érdekel!

    Az idén sok fügénk termett,a júliusi termést elfogyasztottuk.Utána még rengeteg lett és vettem hozzá,lekvárt főztem belőle.Még most is terem ma befőttnek raktam el,nagyon szépek!A lekvárt én lassan sokáig főztem,kavarni nem kell csak párszor.Mikor már jónak láttam tettem bele 5ek.cukrot 2,5kg.gyümölcshöz és üvegbe raktam. Vokkban főztem!
    Ezután majd kedek valamit a zöld fügével is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.