VILLA TOLNAY (Philipp Oser, borász)

Balaton-felvidék; Photo: Csíki SándorA HÉTVÉGÉN TIHANYBAN Punk Frencnél elköltött fenséges halászlé ebéd után utunkat minden különösebb cél nélkül, csupán a tájban, a jó időben gyönyörködve folyttuk tovább az északi parton. Mindig is szerettem, csodáltam a Balaton felvidék tanúhegyeit, a nyüzsgő turista forgalom nem érintette, de a Balatontól alig messze eső részeket, mert gyönyörű vidék ez, szebbet gondolni sem lehetne. Útközben, Tapolca felé haladva, megálltunk az 1907 óta itt álló, és szépen kiépített, gondozott Theodora forrásnál is. Az idő szép volt, mosolygott az ég, örülni lehetett az életnek.

Útközben megálltam egy kereszteződésnél, hogy lefotózzam a Csobáncot, majd balra kanyarodva szép komótosan folytattuk utunkat Tapolca felé, amikor hirtelen egy tábla jelent meg jobb kézről: Villa Tolnay. Azzal a lendülettel már fordultam is rá a murvás útra, mert a Villa Tolnay borairól a korábbi bor teszteken csak jó tapasztalatom volt és a Maligánban, Litauszki Zsolt utolsó vacsoráján is éppen ezeket a borokat ízleltük. A Villa Tolnay mellett szólt az is, hogy a Rajnai Rizlingje, amit újabban a tokajiak furmintjai mellett fehér borban egyre jobban kedvelek, igen kiváló. Így érkeztünk a Tolnay villához.

Photo: Csíki Sándor

A bejáratnál Nagy László szőlésszel és a birtok tulajdonosával a Basel mellett élő Philipp Oserral, a Villa Tolnay borászával futottunk össze. Laci néhány perc múlva már az egyik pince felé terelt, miközben Philipp egy vendégével a szőlőket vizsgálgatta.

Villa Tolnay birtok; Photo: Csíki Sándor

 

A környék gyönyörű és mindeközben “déjà vu” érzésem támadt, bár nem tudtam miért is. Álltunk a Csobánc lábánál és a svájci tulajdonossal a magyar gasztronómiáról, éttermekről, emberekről beszélgettünk.

Csobánc; Photo: csíki Sándor

Philipp Oser

Philipp Oser igen pallérozott ízlésű, világlátott ember, akinek hobbija a gasztronómia, a bor. Jól ismeri a magyar viszonyokat és a hazai gasztronómiai közélet szereplőit, ráadásul külföldi, ezért a véleménye különösen érdekes volt számomra. Volt is tapasztalata, véleménye, ami ráadásul semmiben nem tért el az én véleményemtől, ezért különösen jól esett ez a hirtelen jött megerősítés. Philipp Oser enélkül is szimpatikus személyiség lett volna, de ezzel együtt méginkább azzá vált.

Philipp Oser (Villa Tolnay); Photo: Csíki Sándor

Hogy lehet egy ilyen birtokhoz jutni? Philipp gyakran járt Magyarországon és a barátnőjével sokat kirándultak. Így esett, hogy megmászták a Csobáncot is. A hegytetőről lenézve megakadt a szeme a Tolnay villán és elhatározta, hogy megvásárolja. Kiderítette, hogy a villa tulajdonosa egy német házaspár. Felhívta a férjet, de azt a választ kapta, hogy: “amíg ők élnek, soha el nem adják”.

Alig fél év telt el és a német tulajdonos telefonált Svájcba, hogy nehézségei akadtak, el kívánja adni a birtokot, és áll-e még Philipp vásárlási szándéka. A többi már gyorsan ment. Megegyeztek az árban, Philipp Németországba utazott és lefoglalózta a Tolnay házat a birtokkal. Néhány nap múlva az eredeti tulajdonos már szívesen visszacsinálta volna az üzletet, mert családi háborúságot okozott a birtok eladása. Megértem, Philipp egy olyan birtokhoz jutott, amely csoda a maga nemében. Szenecsére ez a svájci úr, ahogy történelmünk során már többen is, akik Svájcból érkeztek, gyarapít és megbecsüli azt az értéket, amelyet “mi” talán nem becsültünk eléggé.

Déjà vu

Tolnay Klára (1914-1998)

Ahogy ott álltunk a Tolnay villa mellett, bevillant, hogy miért is volt ez a “déjà vu”. A nyolcvanas évek vége táján, amikor még létezett a jóreményű Badacsonyi Állami Gazdaság, és nekem is több közöm volt a biotechnológiához mint manapság, az Állami Gazdaság meghívására itt töltöttem egy hosszú hétvégét. Akkoriban a Tolnay villa még a gazdaság tulajdonában volt. Itt ismerkedtem meg a Juhfarkkal és itt hallottam azt a történetet is, amit Philippnek is elmeséltem.

A Tolnay villa Balaton irányába néző balkonjáról, aminek ma már csak nyomai vannak meg, a balkon alatti, ma már betemetett medencébe (nekem szökőkutat mondtak hajdanán) ugrált annak idején a többször is itt vendégeskedő Horthy István (1904-1942), Vitéz nagybányai Horthy Miklós idősebb fia. A művelt és világlátott Horthy István és a nála tíz évvel fiatalabb Tolnay Klára (1914-1998) jó barátságban lehettek. Hogy akadt-e több ennél, nem tudom, mindenestre nézzünk meg egy filmrészletet a charmos Jávor Pál és Tolnay Klári szereplésével.

A bor

Hazaérkezve kibontottunk két palack Rajnai Rizlinget. Az első egy 2004-es évjáratú, a másik egy 2007-es (Tavasz) volt. Philipp említette, hogy mielőtt megkóstoljuk, dekantáljuk a bort, és érdemes már reggel kihúzni a palackból a dugót, ha azt szeretnénk, hogy délutánra teljes pompájában nyíljon meg előttünk.

A 2004-es jellegzetes petróleumos illata dekantálás nélkül olyannyira jellegzetes volt, hogy számomra a jövőben ezer közül is felismerhetővé teszi a Villa Tolnay borát. Másnap a palackból töltve ez az illat már nem volt érezhető, és a bor azt mutatta, amit Philipp mondott. Egyre jobban kedvelem a Rajnai Rizlinget és a Villa Tolnay borait. Még akad néhány boruk, amelyeket nem kóstoltunk, de az eddigiek alapján nagy a várakozás bennem. Különösen az ajánlott Chardonnay érdekel.

Photo: Csíki Sándor

A Balaton-felvidék csodavidék. Egyre több figyelemreméltó borásszal, borral, óriási potenciállal mind a borokat, mind a piacot illetően. Ez a táj minden figyelmet megérdemel, mert olyan borai vannak, mint a Villa Tolnay borai is.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

VILLA TOLNAY (Philipp Oser, borász) bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Gelencsér szerint:

  Hát igen, figyelemreméltó birtok, csak kár hogy komoly értékesítési gondjaik miatt Philip már egy ideje árulja a borászatot.

 2. Az Ohser ur Tolnai villa hazugsága mellé meg kellene kérdezni a birtok másik alapitőját is mert nem minden arany ami fénylik. Hány hektáron termelnek vagy csak felvásárolnak ?

 3. Csíki Sándor szerint:

  Az írásban szereplő úr neve helyesen: Oser, a villa pedig Tolnay.
  A beszámoló egy kirándulásról szól, és nem célja senki szavainak a vizsgálata, legkevésbé a tulajdoni viszonyok mélyrehatóbb elemzése, bárki sérelmeinek a szolgálata. A borok szépek, ez tény, és azok az emberek, akik az írásban szerepelnek, ugyancsak szimpatikusak és készségesek voltak. Ha bárkinek velük gondja-baja akadna, akkor azt az én bevonásom és közreműködésem nélkül kell tisztáznia.

 4. Philipp Oser szerint:

  Dear readers, writers and gourmets. First I would like to thank Csiki Sandor for the nice, precise and detailed report on Villa Tolnay, I’m happy he appreciates our efforts. Sandor and all readers of his blog are always welcome at the Villa Tolnay!

  I would like to make some statements regarding the two inputs from the writers above. It is not correct, that Villa Tolnay is selling its wines poorly. Vintage 2005 is completely sold out and 2006 is almost sold out (remember, we always store our wines almost one year before we release them to the market). Vintage 2007 is hitting the market within this month and some of these wines are already exclusively preordered. Kékfrankos, Chardonnay and Olaszrizling 2007 are almost completely and exclusively sold out. Even more; already more than 50% of our reductive white wines (formerly known as TAVASZ) from vintage 2008 are already preordered; even they are not bottled today! How many other wineries can show such success after so short time (remember, the first vintage was 2004!)? Requests from foreign markets, such as Austria, Germany and Switzerland are rising. The amount of bottles sold outside of Hungary is increasing steadily!

  The rumor about me thinking on selling the winery goes around since about three years! It’s an old one and the stories are getting more curious every year; which is again typical for rumors. The fact is; that by the end of last year I sold the winery into my Swiss Company, so my employees can use the “birtok” after the renovation/extension process as a holiday facility. There are absolutely no thoughts about selling the Villa Tolnay winery to somebody else! Why would I buy new vineyards, plant new vines and invest into the renovation and extension of the Villa Tolnay winery, while I’m thinking about selling it? You have to agree, it would make no sense!

  The problem is that some people are throwing around rumors instead of concentrate in making good wine at a high quality standard! Others suffer in their own jealousy instead of taking their success into their own hands. To me it seems like an artifact from the old socialistic time…changes and experiences are habits that develop sometimes slowly.

  So far so good! Thank you for your attention, enjoy our wines, be happy, peaceful and have always a good time.

  Philipp Oser, winemaker, owner and lover of the Villa Tolnay Borhaz.

 5. Csíki Sándor szerint:

  Thank you, Philipp, for this very detailed answer.
  Best regards and Good Luck in the future, too.

 6. Kelemen Blanka szerint:

  2009 júliusának közepén teljesen véletlenül fordultunk rá a pincészethez vezető bekötőútra a barátnőmmel, Balaton-felvidéki kirándulásunk során, de olyannyira ízlett a Villa Tolnay 2004-es és 2006-os Rajnai Rizlingje, hogy két héttel később, családommal a környéken autózva, ismét felkerestem a pincészetet. Mindenkinek ajánlom boraikat!

 7. I would just like to say to Philipp that I am also a foreigner living and working in Hungary for the last 20 years and jealousy and rumours are standard practice here especially by your competitors.I could write a book with only half of the rumours about me and my business over the past 2 decades.
  I congratulate you on your progress so far and I wish you good luck for the future.I have a tip-try and learn Hungarian at least enough to hold a comversation(it took me 4 years!) and you will find it is appreciated.
  Lastly I am a real wine lover.Where can I purchase your wine here in Budapest?
  Kind Regards,
  John D. Hindle

 8. Hapci szerint:

  Dear John,
  You can find a limited choice of Villa Tolnay at Kézműves Borok Háza:
  http://www.kezmuvesborok.hu/boraruhaz/pinceszetek-szerint/?termelo=18

  És magyarul hozzáteszem, mostanában kóstoltuk a 2009-es rajnait, ami nem okozott olyan pozitív élményeket, mint a korábbi évjáratok. Talán idő kell még neki, talán petrolosabb a korábbiaknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.