Frei Tamás “nagyon gáz” Kolumbia kávéja

A Freio Tamás nevével fémjelzett Kolumbia kávé, Photo: Erdélyi ZsófiaFREI TAMÁS műsorait általában kedveltem, sőt, némi tisztelet is akad bennem a tudatossága iránt, ahogy magát és világát felépítette. (Hazai példa erre kevés akad.) Valamilyen rejtélyes okból, de még arra a “programbeszédére” is jól emlékszem, amelyet hosszú évekkel ezelőtt egy TV interjúban mondott el, s amely a hitelesség programjának meghirdetéséről, Frei Tamás hitelességének fontosságáról szólt.

Nos, már csak ezért is igen elcsodálkoztam, amikor Zsófi megmutatta azt a fotóját, amelyen Frei Tamás koffeinmentes Kolumbia kávéjának zacskójáról készített. “Nagyon gáz”, állapítottuk meg Zsófival, mert itt, kérem, joggal érezhetjük úgy, hogy műveletlen bunkónak néznek bennünket. Valamennyiünket!

Hol itt a gond?

Vessünk egy újabb pillantás a bal oldali képre! Mit látunk? Egy, az ezen a képen lónak látszó, a tevefélékkel rokon lámát, és a háttérben ismerős hegyeket, ismerős romokkal. Igen, ez a világszerte jól ismert Machu Picchu. Nézzük meg újra és tegyük mellé a a hely fotóját is, hogy kétség se férjen az állításomhoz.

machu-picchu-peru

Mi itt a gond? Nos, csupán annyi, hogy a világhíres Machu Picchu, Peruban van és még véletlenül sem Kolumbiában, ahogy Frei Tamás kávéja hirdeti.

Normál körülmények között ilyen baki nem fordulhatna elő, ám most mégis megengedő leszek, ezért azt mondom, hogy a csomagolásterv grafikusa, a termékmenedzser, a nyomda, és még ki tudja ki mindenki, jóhiszemű, de, finoman fogalmazva is roppant tájékozatlan volt. Hogy ebben Frei Tamás mennyire vett részt, nem tudom, de mindenestre a nevét adta a bakihoz, mert ha nem tette volna, Zsófi sem tudta volna a boltban a “kolumbiai” Machu Picchut lefényképezni. Ez már így történt mondhatjuk, bár megjegyzem:  “nagyon gáz” és nem lett volna szabad előfordulnia, még akkor sem, ha anyagi veszteséget jelent a csomagolás leselejtezése. Nehezen hihetem ugyanis, hogy legalább az utolsó pillanatban, de ne akadt volna valaki, aki kimondja: Emberek ez hülyeség!

A Machu Picchu mégis megmaradt

Valami azért mégis történhetett a Frei “kávébirodalom” berkein belül, mert a perui-kolumbiai kávé csomagolásának grafikája a kávék honlapján található képből itélve egy kicsit mégis megváltozott. Lustán ugyan, és a látványtervet védve, őrizve, de a grafikus mégis belemaszatolt az előző tervbe. A Machu Picchu megmaradt, csupán a romok tűntek el és ezzel a felismerhetőséget is igyekeztek jelentősen csökkenteni, olyannyira, hogy ha az előző képek nem irányítják rá a figyelmet, akkor most talán nem szólnék, de – ilyen az élet – ráirányították, ezért azt mondom, ez még mindig a Machu Picchu.

(Akinek nem egyértelmű az állításom, az vesse össze a fenti képen a háttérben húzódó hegyek kontúrját a csomagoláson háttérben lévő képek kontúrjával…)

A Machu Picchu jelentése

A Machu Picchu kecsua nyelven annyit jelent, hogy “Öreg hegy”, “Öreg csúcs”. Frei Tamás kolumbiai kávéjának csomagolásán, még ha lényegében már nehezen felismerhető módon is, de továbbra is a perui Öreg hegy, a Machu Picchu elmaszatolt, “ezeknek jó lesz” képe látható. Nagyon gáz! – mondom Zsófival együtt.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Frei Tamás “nagyon gáz” Kolumbia kávéja bejegyzéshez 25 hozzászólás

 1. Diter Wazek szerint:

  OK! Rövid főzési idő. Érdekes.

 2. Dieter Wazek szerint:

  A Frei Tamás nevével fémjelzett koffeinFREI kávé túlpörkölten is
  tetszett. Lehet, hogy az általam kedvelt “Objektív” műsorokra emlékezve
  kissé “Szubjektív” voltam.

 3. szepike50 szerint:

  Frei az FKF-nek is szakértett, nem csak a kávé bizniszben utazott…

 4. P. szerint:

  Attól, hogy valaki ekkora eszméletlen butaságot ír, ne higgyétek el, inkább nézzetek utána hiteles forrásokból. Egy Sance név nem tesz hitelessé, ahogy a P. név sem, így én nem nyilatkozom, de álljon itt egy hozzászólás, ami legalább arra inspirál, hogy utánajárj, mielőtt ekkora butaságot elhiszel!
  “jó kávégép ismérvei: nagy nyomás (15+ bár), rövid főzési idő (néhány másodperc)”

 5. reina sofia szerint:

  Kedves Tamás,

  Tudom sok idő eltelt de még a kóstolásra ezeddig nem került sor, érdeklődnék, hogy áll e még az ajánlata illetve, hogy pontosan melyik email címre tudnék írni további egyeztetés végett.

  Remélem üzenetem eljut Önhöz és várhatom válaszát!

  Üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.