MESTERVACSORA, Balatonalmádi, 2009. április 18. Negyvenhetedik a sorban, és bizonyára mindenféle okból emlékezetes marad. Mérföldkő szakmailag is, és a Magyar Nemzetei Gasztronómiai Szövetség életében is, hiszen a Mestervacsora napján került sor a tisztújító küldött közgyűlésre is. A Mestervacsora 370 vendége ezerféle szempontból is elemezheti, és bizonyára ezerféleképpen is elemzi és értékeli az estét. 

Photo: Csíki Sándor

Vacsora előtti eligazítás

Az eligazítást Kovács László (La Fiesta Party Sevice) és Telek Péter tartotta. Tanítani lenne érdemes, hogy miképpen. Az ötvenöt felszolgáló és tíz teremmester, akik jelen voltak, a szakma javából kaphattak ízelítőt. Kovács László és Telek Péter nevéről még sokat fogunk hallani, mert kimagasló színvonalat képviselnek a magyar rendezvényszervezésben, vendéglátásban.

Pjoto: Csíki Sándor

Photo: Csíki Sándor

Photo: Csíki Sándor

Hatfogásos vacsora 370 főre

ELSŐ FOGÁS:

  1. Mangalicasonka variáció
  2. Ökörnyelv-kocsony currys savanyú daikon retekkel, tormahabbal
  3. Kacsapraliné narancsos áfonya csatnival
  4. Rózsaborsos kéksajt-bonbon, bazsalikomos paradicsomsziromban
  5. Jogonézes bébi-cékla saláta csírákkal

Bor: Renána 2007 (Tűzkő-birtok)

Photo: Csíki Sándor

MÁSODIK FOGÁS:

  1. „Zsenge” medvehagyma krémleves füstölt fürjtojással

Photo: Csíki Sándor

HARMADIK FOGÁS:

  1. „Borgőzös” balatonalmádi fogasfilé zöldfűszeres kéregben, rák veloutéval, meleg újburgonyás spárgasalátával

BOR: Paptag rosé 2008 (Juhász testvérek, Egerszalók)

Photo: Csíki Sándor

NEGYEDIK FOGÁS: 

  1. Pezsgős, citromfüves mézdinnye sorbet

ÖTÖDIK FOGÁS   („TRILÓGIA” HÚSIMÁDÓKNAK)

  1. Ropogós malacpecsenye konfitálva, lilakáposzta-lekvárral, kukorica gratinnel
  2. Tanyasi jércemell aszalt szilvával, konyakos libamájjal töltve, magvas köntösben sütve, mentás cukorborsópürével
  3. Szarvasbélszín vargányás nercben, tihanyi merlot mártással, szarvasgomba-parfümmel illatosított zöldségekkel

BOR: Lellei cabernet franc 2007 (Konyári János)

Photo: Csíki Sándor

Photo: Csíki Sándor

HATODIK FOGÁS (TAVASZKÖSZÖNTŐ ÉDES CSÁBÍTÁS)

  1. Csokoládé marquise terrine epertükrön
  2. Baracklikőrös krémkaramell
  3. Cseresznyés parfé nyalóka fügedzsemmel, gyömbéres krokanttal

BOR: Tokaji aszú 5 puttonyos, 2001 (Kiss István, Tolcsva)

20090419_174

BOROZGATÁSHOZ 

  1. Sajtparádé híres hazai sajtokból
  2. Tárkonyos bakonyi bárány csorba citromosan, házi tejföllel
  3. Gourmet-büfé hideg ételekkel, salátafélékkel, csemegékkel, gyümölcsökkel

Vélemény

Photo: Csíki SándorSzámomra immár sokadszorra is bebizonyosodott, és ezzel egyértelművé is vált, hogy Magyarországon lehet ugyan 370 főre megfelelő színvonalú vacsorát rendezni, ám ennek ellenére mégsem szabad megtenni, ha a társasági esemény mellett az átlagon felüli kulináris élmény is célként szerepel.  A balatonboglári mestervacsorán pedig, ahogy az előzőeken is mindig, cél volt az átlagon felüli kulináris élmény. Ezt a kitűzött célt az idén nem sikerült elérni és a jövőben sem fog sikerülni, ha a létszám ilyen magas marad.

A Mestervacsorák történetében – legjobb tudomásom szerint – soha nem volt még ilyen nagy létszám, ahogy ilyen nagy csúszás sem. Hiába a nagyszámú kiváló séf, a mestercukrászok, a legjobbnak számító rendezvényszervező szakemberek, a kitűzött és kimagasló színvonalat megbízhatóan csak kisebb vendéglétszám mellett lehet biztosítani. Ha a Mestervacsorák fél évszázadnyi hagyományát továbbra is fenn kívánják tartani, akkor a vendégek számát a jelenleginél alacsonyabb szinten kell rögzíteni. A legenda így maradhat legenda, és a színvonalat és ezzel a vendégek elégedettségét a jövőben (is) csak így lehet biztosítani.

  • A vacsora soktucatnyi lelkes és társadalmi munkában dolgozó közreműködőjének, a mestereknek, szervezőknek, felszolgálóknak, teremmestereknek, tanulóknak, szponzoroknak ezúton is kifejezem elismerésem. Nem rajtuk múlott, hogy ez a „Mission” végül „Mission impossible” lett és ezzel az est  a kulináris célkitűzéseket illetően nem tudta maradéktalanul beteljesíteni küldetését. Volt már szebb is, volt már jobb is, de bizonyára ez lesz az egyik legtovább vitatott vacsora.

Csíki Sándor♣