SMITH ISLAND egy apró földdarab Maryland állam (USA) partjainál. Maryland állam szenátusa 2008.  márciusában szavazta meg 44:1 arányban, hogy a nevezetes tízrétegű Smith Island torta legyen az állam hivatalos desszertje. Az egyetlen ellenszavazatot a republikánus Alex Mooney adta le. Mooney azzal védekezett, hogy az ő szavazókörzete, Frederick, almatermesztő vidék, ezért ő az almás pite pártján áll.

7470-004-33f155671

Recept: tízrétegű Smith Island torta

  • Hozzávalók:
  • 230 gramm szobahőmérsékletű vaj (plusz, amennyi a tepsi vajazásához kell)
  • 3 csésze (720 ml) liszt
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 púpozott teáskanál sütőpor
  • 2 csésze (480 ml) cukor
  • 5 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 1 csésze (240ml) sűrített tej
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/2 csésze (120 ml) víz
  • A bevonathoz:
  • 2 csésze (480 ml) cukor
  • 1 csésze (240 ml) cukrozatlan sűrített tej (ha cukrozott van csak, akkor a cukor mennyisége csökkenthető)
  • 140 gramm aprított keserű csokoládé
  • 115 gramm vaj
  • 1/2 – 1 teáskanál vanília kivonat
  • Elkészítése:
  • A sütőrácsot helyezzük a sütő közepére és a sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Vékonyan vajazzunk ki tíz 23 centiméter átmérőjű tepsit, vagy használjunk 2-3 tepsit, amit minden alkalommal kivajazunk. Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport.

A vajat és a cukrot egy keverőedényben elektromos keverővel jól keverjük ki, amíg világos és krémes nem lesz. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. Csökkentsük a keverőnk sebességét a legkisebbre és szakaszosan, csészénként adagolva adjuk a keverékhez a liszt, só, sütőpor keverékét. Még mindig alacsony fordulatszámon keverve adjuk hozzá a sűrített tejet, a vanília kivonatot és a vizet, majd addig keverjük, amíg jól össze nem keveredik. Minden tepsibe tegyünk 3 evőkanálnyi tésztát, amit a kanállal elkenünk simára. Süssünk egyszerre 2-3 réteget a sütő közepén, 8-9 percig.  A tésztaréteg megsült, ha a fülünkhöz közel emelve nem sistereg. Amíg a rétegek sülnek,elkészíthetjük a bevonatot.

Simth islan torta, Forrás:

Közepesen alacsony hőmérsékleten, egy közepes méretű edényben keverjük össze a sűrített tejet és a cukrot (ha cukrozott sűrített tejünk van, akkor a cukor mennyisége jelentősen csökkenthető, akár el is hagyható). Adjuk hozzá a csokoládét és a vajat. Melegítsük a keveréket, amíg az összetevők meg nem olvadnak. Emeljük a hőmérsékletet közepesre és gyakori keverés mellett főzzük 10-15 percig. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vanília kivonatot. Jól keverjük össze. A bevonat folyékony, vékony, de amint kezd hűlni, sűrűbb lesz. (Ha gond lenne, kevés vizet adjunk hozzá.)

Amint a tészta megsült, egy spatulával vegyük ki a tepsiből. Hagyjuk hűlni. Helyezzük az első réteget egy tortaalátétre és 2-3 evőkanálnyi bevonó krémmel kenjük meg, majd tegyük rá a következő réteget, amit ugyanúgy kenjünk meg. (Ne ijedjünk meg, ha a tésztaréteg még egy kicsit nedves, mert senki sem veszi észre, mire a torta elkészül!) Helyezzük rá az utolsó, a tízedik réteget is, majd a maradék bevonó krémmel kenjük meg a torta tetejét és oldalát is. Ízlés szerint díszíthetjük is az így elkészített tortánkat.

(Figyelmeztetés! Ez a torta volt már, akit megtréfált, és nem sikerült!)

Tízrétegű Smith islnad torta

Csíki Sándor♣

campfire1MASSACHUSETTS (US) hivatalos desszertje
COCA COLA torta
PAVLOVA torta
KASUTERA torta
7-UP torta
MAJONÉZES CSOKOLÁDÉ torta
CHIFFON torta
VÁLSÁG torta
és sok más írás, nem csak tortákról…