Kecskesajt és gránátalma szirup torta

A KECSKETEJ ÉS A GRÁNÁTALMA a biblikus időkben is  ismert és becsült élelmiszerek voltak. A kecsketej és gránátalma szirup torta a hús mellé épp annyira adható, mint desszertként. A recept a “Cooking with the Bible” egy izgalmas darabja. Visszavisz a múltba. Ez a torta érdekes, izgalmas, szokatlan és (valószínűleg) ismeretlen hazánkban. A tortasütők kedvence lehet.

Kecsketej és gránátalma szirup torta

Recept: Kecsketej  és gránátalma szirup torta

  • Hozzávalók:
  • 2 csésze (480 ml) liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/4 csésze (60 ml) könnyű olíva olaj
  • 1/4 csésze (60 ml) napraforgó olaj
  • 1/2 csésze (120 ml) világos sör
  • 1 1/2 csésze (360 ml) krémes kecskesajt (vagy juhsajt)
  • 3/4 csésze (180 ml) gránátalma juice
  • 1 tk. vanília-kivonat
  • 1 tk. őrölt mastica
  • 1/ tk. őrölt szegfűbors
  • 2 tojás
  • őrölt szerecsendió
  • Elkészítése: a sütőt melegítsük elő 190°C-ra. Egy nagyméretű edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral. Adjuk hozzá a sört és az olajat és keverjük össze egy könnyű olajos tésztává. (Ha a tészta túl lágy lenne, keverjünk hozzá még lisztet és dagasszuk újra.) Dolgozzuk labdává a tésztát; 10 percre takarjuk le és pihentessük. A tésztát vegyük kézbe és két kezünkkel lapítsuk ki. Helyezzük egy kivető aljú sütőformába és kezünkkel nyomogassuk bele és a felszínét simítsuk el. Takarjuk be alumínium fóliával és süssük 15 percig. 15 perc elteltével vegyük le róla a fóliát, villával szurkáljuk meg és süssük újabb 15-20 percig. A felszín barna színűvé ois válhat. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk lehűlni.
  • Amíg a tészta sült, a sajtot, a gránátalma gránátalma juice-t, a vanília kivonatot, a masticot, az őrölt szegfűborsot egy keverőedényben keverjük simára. Hozzáadjuk a tojást és újrakeverjük. Az így elkészített masszát egyenletesen kenjük el a tészta felszínén, majd süssük újabb 30 percig. Szórjuk meg szerecsendióval, amíg meleg. Szervírozás előtt hagyjuk lehűlni. Gyümölcsökkel is gazdagon díszíthető, ahogy a fotón, de gyümölcsök nélkül is izgalmas.

masztikaA masztik (masztic, mastica) a pisztácia rokonának (Pistacia lentiscus) gyantája. A masztik egyike a legrégebben ismert és használt nagy tisztaságú gyantáknak. A gorög szigetvilágban Chios a legismertebb termelője, ezért “Chios könnye” néven is ismert. Ezt a gyantát parfümökben, rágógumiban, gyógyszerekben, a fogászatban és a festészetben is alkalmazzák. Persze sokminden másban is kíséretezhetünk a masztikkal, így ízesíthetünk vele jégkrémet, mint a görögök, akik igen kedvelik az ízét, és más desszerteket  is, ahogy a fenti tortát.

sfdsec1

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Kecskesajt és gránátalma szirup torta bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Hapci szerint:

    Tiszta öröm, hogy ennyiféle hasznos infót megtalálok ezen az egy oldalon. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.