Ez csak a cékla, ne ijedj meg!

LATINUL BETA VULGARIS. Az angolok beet (beetroot) névvel illetik, a franciáknál betterave, a németeknél Rübe, az olaszoknál barbabietola az oroszoknákl Свё́кла (szvjokla), a finneknél juurikas, ám bármilyen néven is hangzik el a neve, akadnak nem is kevesen, akikre életükben már legalább egyszer ráijesztett. Ez a cékla.

Forrás sciencedaily

Betacyaninuria (beeturia)

Az angol nyelvben a cékla neve (beet, beetroot) után beeturia a neve annak a jelenségnek, amikor a cékla fogyasztása után a vizelet pirosra, vagy rózsaszínűre színeződik. Beeturia esetén a vörös céklában lévő és a táplálékkal elfogyasztott színanyagok (betalain) a vizeletbe és a székletbe választódnak ki, amit a vörös szín jól jelez.

 • A betalain gyűjtőnév, és mintegy 35 féle sárga, vagy vörös színű növényi festékanyagot foglal össze. Ezek mind csak a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjében fordulnak elő, amihez a cékla is tartozik. A szó maga egyébként szintén a céklára (Beta vulgaris) utal, ebből van a betalain.
 • A betalain antoxidáns hatása (antocyaninok) jól ismert. Számos pozitív élettani hatása ebből vezethető le. Rákellenes hatása is ismert, amire vonatkozóan éppen Magyarországon folytak vizsgálatok (Ferenczi Sándor).
 • A betalain egyébként redox indikátor is, amelynek a színe redukáló közegben megmarad, oxidálóban viszont elszíntelenedik.
 • A fenolftalein tablettában lévő fenolftalein, ami egy, az iskolából is jól ismert indikátor, ugyancsak megfestheti a vizeletet. Közismert a B-vitaminok vizeletet sárgára festő tulajdonsága is, akárcsak az epesavaké. A festékanyagokban igen gazdag földi szeder ugyancsak elszínezheti a vizeletet, ahogy a fenolftalein tablettán kívül más gyógyszerek is.
 • Megjegyzés: a modern nyugati orvoslásban újra kezd felfedeződni a vizelet-diagnosztika, ami nagyjából a középkor végén kezdett eltűnni az orvoslásunkból. Az ayurvédikus hagyományban a szem-, nyelv, stb. diagnosztikák mellett a vizelet-diagnosztika is fontos szerepet tölt be.

A beeturiának én nem találkoztam magyar nevével, ami persze egyszersmind arra is közvetett bizonyíték, hogy nem számítunk nagy céklafogyasztó nemzetnek, ami már csak ezért is baj, mert a cékla az egyik legolcsóbb és legegészségesebb alapanyagunk. A céklafogyasztás utáni színes vizelésnek ismereteim szerint nincs magyar elnevezése neve, ezért:

 • Javaslom, hogy a beeturia mintájára a cékla okozta vizeletelszíneződést nevezzük “céklavizelés” néven.

A gyomorban lévő  sósav (HCl), a vas-ionok, vagy a vastagbél baktériumai is képesek elszínteleníteni az elfogyasztott cékla vörös festékanyagait. Ennyi minden, ám közben mégis körülbelül minden nyolcadik embernek, a lakosság 10-14 százalékának a cékla mégis elszínezi a vizeletét. Akadnak, akinél ez a jelenség folyamatosan fennáll, míg másoknál kisebb nagyobb intenzitással, de az idők során változó a gyakorisága. (Te már észrevettél magadon ilyet?)

Miért?

VASHIÁNY: A beeturia minden jel szerint összefüggésbe hozható a vashiánnyal is, vagyis a cékla után elszíneződött vizelet a vas-hiány jele is lehet, állítják. Erre utal, hogy egyes vizsgálatok szerint a kezeletlen vashiányos vérszegénységben szenvedők esetén szembetűnően gyakoribb a jelenség.

 • Megjegyzés: Mondták már az alultápláltsági tünetegyüttes részének és az élelmiszer allergiával is kapcsolatba hozták már, de ezeket el is lehet mindjárt felejteni.

GYOMORSAV (HCl): a gyomorsav erősségének (pH) nagy jelentőséget tulajdonítottak (tulajdonítanak ma is), mondván, hogy minél alacsonyabb a gyomorsav pH-ja, azaz minél erősebb a sav, annál inkább elszíntelenedik a festékanyag, viszont, ha a gyomorsav gyengébb, azaz a pH magasabb, akkor a cékla festékanyaga nem színtelenedik el. Eszerint a piros vizelet azt mutatja meg, hogy mennyire erős a gyomorsav. Ha gyengébb, akkor a festékanyag változatlan színnel jut el a felszívódás helyéig és a vizeletet pirosra színezheti.

Beta vulgaris ssp. cicla var. flavescens 'Bright Lights' Forrás: ubcbotanicalgarden.orgEz nagyon tetszetős (nekem is ez tetszett leginkább, mert jól mesélhető és mindenki érti), de megint mások azt mondják, hogy a céklában lévő 5-6mg/100g aszkorbinsav (C-vitamin), és a növények többségéhez képest jelentősnek számító 700-800 mg/100g oxálsav képes stabilizálni a cékla festékeit, amíg a gyomron áthalad.

OXÁLSAV (HOOC-COOH): a céklából vitt oxálsav (sóskasav) szintje a gyomrot követő patkóbélben, vékonybélben szépen lecsökken. Mire a vastagbélhez ér a cékla(festék), addigra az útravalóul vitt, és stabilizáló hatású oxálsav többnyire elfogy körülötte. Ha a vastagbélben mégis akad megfelelő mennyiségű oxálsav, akkor az továbbra is képes stabilizálni a festékanyagokat, amelyek így szívódnak fel a vérbe, majd választódnak ki a vizelettel. A maradék a széklettel távozik.

Honnan a plusz oxálsav? Az emésztőrendszer és szakaszainak hossza egyénenként is eltérő, tehát van akinél a céklából több oxálsav jutott el a vastagbélig, valamint a bélflóra sokszáz baktériuma is közrejátszhat az emelkedett oxálsav-szintben.

A céklaleves is elszínezheti a vizeletet?

A főtt cékla nem színezi el, a céklasaláta viszont igen, már csak ezért is, mert az ecetsav hatással van a cékla stabilizáló hatású oxálsavjára. A legnagyobb valószínűséggel céklalevek fogyasztása után lehet számítani a piros, vagy rózsaszín vizeletre. Ha egyéb, a vashiányos vérszegénységre utaló tünetek (sápadtság, gyengeségérzet, fejfájás, haj, köröm problémák, stb.) is tapasztalhatók, akkor ezt vegyük jelzésnek. Mielőtt mindenféle laborvizsgálatra mennénk, jusson eszünkbe az is, hogy a céklalének lehet ilyen hatása. Ne ijedjünk meg! (Ha viszont nem ittunk céklalevet, akkor az egy nagyon más helyzet, és “Kérdezze meg kezelőorvosát…”)

Csíki Sándor♣

Lásd még a “Mert a cékla tormával jó” című írást  itt.

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, Népszerű tudomány, Újdonság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Ez csak a cékla, ne ijedj meg! bejegyzéshez 71 hozzászólás

 1. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Mária-Magdolna! Én nem tudok semmiféle illóolajokról a céklában. A cékla számtalan hasznos anyagot tartalmaz, azonban azok, akiknek a veséjében oxalát kristályképződés nagy eséllyel fordulhat elő, számoljanak azzal, hogy a céklában oxalát is akad, nem is annyira kevés. Ha cukorbetegség is előfordul, érdemes a cékla cukortartalmával is kalkulálni. Általában az a szabály, hogy semminek a mindennapos (főként nagy mennyiségű) fogyasztása nem számít követendőnek. (Persze kivétel is akad, hiszen a napi egy alma elfogyasztása régi herbalista tanács.) Vagyis, időnként hagyjon ki néhány napot, ha pedig (oxalát) vesekőképződésre hajlamos, akkor inkább csak mértékkel. (Ha 45 éve ezt fogyasztja, akkor az elég meggyőző bizonyítéka lehet annak, hogy Önnek különösebben nagy rizikót a cékla nem jelent.)

 2. Perei Mária-Magdolna szerint:

  Kedves Sándor!Köszönöm a gyors és értékes válaszát.Sajnos,nem elég egyértelműen fogalmaztam,így félreértésre adtam okot.Az igaz, hogy 45 éve élek egy vesével,de a céklát csak néhány hónapja fogyasztom rendszeresen,és nem nagy mennyiségben.Három vesével születtem,bal oldalon kettő össze volt nőve,ez zavarta a működésüket,magas vérnyomást okozva,ezért kellett eltávolítani,tehát nem kő miatt.
  Gondolom,így nincs akadálya a cékla fogyasztásának.Esetleg tudna ajánlani valami egyéb gyümölcs,vagy zöldségfélét,ami a vese működésre jó hatással van és az immunrendszert is erősíti?

 3. Szabó László szerint:

  Végigolvasva a cikket első gondolatom a megnyugvás volt. A második azonban egy ellentmondás miatt megingatta a nyugalmam. “A főtt cékla nem színezi el, a céklasaláta viszont igen..”. Én a tegnapi napon készítettem FŐTT céklából salátát. Meg is ettük a gyerekkel. Hét darab közepes méretű példányt sok hasznos anyaggal. Ma délutánra vörösre festette a vizeletet és megnövelte a vécére járás gyakoriságát. A család rendszeres cékla fogyasztó. Ennek ellenére ez az első alkalom amikor ezt tapasztalom.

 4. Insititoris Ágnes szerint:

  Szombaton kipróbáltam a sült céklát, és meg is ettem ebédre egy jó adagot belőle. Aztán vasárnap reggel a legnagyobb megdöbbenésemre teljesen piros-véres volt a székletem. Majdnem leájultam a fajanszról, de aztán eszembe jutott, hogy talán a cékla az oka. De amikor már a harmadik napon is ilyen jellegűt produkáltam, felmerült bennem a kérdés: még mindig a céklától????? Tényleg: meddig tart a belekben a cékla színező hatása? Remélem, nem kell aggódnom semmi kóros dologra. Nagyon fontos lenne, ha megnyugtató választ kapnék. Köszönöm!!

 5. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Ágnes!
  A színező hatás az elfogyasztott cékla mennyiségétől, s persze az egyéntől függ. Hatása változó hosszúságú, napokban is mérhető, azonban, ha rosszul érzi magát, sápadt, gyenge, és/vagy, a választ illetően is erősen bizonytalan, amitől nyugtalan, inkább “kérdezze meg kezelőorvosát…!”

 6. Zsolt szerint:

  Huhh bakker!
  Én már hívtam a papot, de lemondtam miután elolvastam a cikket!
  Köszönöm az életmentő írást! 🙂

 7. Vadászi Pál szerint:

  VICC!!!! Az eszkimókhoz cékla szállítmány érkezik!
  Egy hét múlva Új szabály van kifüggesztve!
  KUNYHÓ MÖGÜL SÁRGA HÓBÓL NE! Igyál!!!
  Üdv Mindenki nyugodjon meg.
  A CÉKLA MINDENT DE MINDENT MEGFEST!

 8. Vadászi Pál szerint:

  Mindenre a legjobb megoldás a humor a nevetés!
  Még a kedvenc viccemet leíróm.
  Két egér szaladgál a hűtő szekrényben.
  Az egyik megszólal “Vigyázz mert rád esik a margarin”
  Mire a másik felnéz és megkérdi.
  RÁMA margarin?
  Üdv mindenkinek.

 9. Mónika szerint:

  Az én észrevételeim: Nyersen nem szeretem, de főzve és sütve igen, és az is ugyanúgy rózsaszínre fest. A vasam pedig tökéletes

 10. Székelyné Ili szerint:

  Nagyon szeretem ,és egészségesnek tartom a céklát,nyersen kevésbé,én főzve eszem,nekem is volt kis riadalmam a “kimenő”dolgokat illetően,de aztán nem tapasztaltam semmi kellemetlenséget,teljesen jól éreztem magam,és mai napig is szívesen fogyasztom.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.