1.) Tészta, pasta dicsérete: 4000 éves tészta

fire_1A TÉSZTA FONTOS szerepet tölt be a kínai kultúrában: a hosszú élet szimbóluma. 2005-ben egy szenzációs hír járta be a világot és eloszlatta a tészta eredete körüli korábbi bizonytalanságot. A kérdés minden jel szerint végleg eldőlt. Ezt megelőzően mind a tészta felfedezésének korát, mind a felfedezés helyét illetően jelentősen eltértek az álláspontok. Egyesek szerint a kínaiak, mások szerint az etruszkok, megint mások szerint az arabok találták fel a tésztát. A kérdés ma már nem kérdés.

 

A VITÁT egy régészeti bizonyíték döntötte el. A Kínai Tudományos Akadémia fotóin az észak-nyugati területén talált, jól felismerhető lelet láthatók. Ez a legkorábbi tészta mintegy 4.000 éves.

SCIENCE NOODLESSCIENCE NOODLES

 

 

 

 

 

 

_40901902_china_lajia_map203

A Sárga-folyó közelében fekvő Lajia úgy ismert, mint a “kínai Pompei”, mert az itt élőkkel is egy gyors lefolyású katasztrófa végzett, mint Pompei lakóival, emiatt aztán számos jól megőrzött leletet és a korabeli mindennapokra utaló tárgyat sikerült feltárni. Bár a talált tészta igen régi, mégsem ez számít a legrégibb azonosítható étel leletnek, mert Kínában találtak már 9.000 éves bort is, a Közel-Keleten pedig a kenyérkészítés 23.000 éves nyomaira is rábukkantak. 

Miből készült az őstészta?

A fenti képeken látható 4000 éves, neolitikus korból származó, 50 cm hosszú tészta még nem a ma általánosan elterjedt és megszokott növényekből, rizsből, vagy búzából készül, hanem kölesből, amit Kína északi területein már vagy 7000 éve termesztenek és  ma is számos  népcsoport táplálkozásában tölt be fontos szerepet. 

A tésztában kétfajta kölest is azonosítottak. Az egyik a napjainkra nálunk már kiveszőfélben lévő és takarmánynövényként használt muhar (Setaria italica), a másik az elterjedt termesztett köles (Panicum millaceum)

itamil_2-1

Napjainkban a modern kínai tészta, akárcsak az olasz, már búzalisztből készül. A búzaliszt azonban nem volt mindig ilyen népszerű Kínában. 

A négyezer éves lelet megtalálása (2005) előtt a tészta “feltalálását” jóval korábbra, a Kr.e. 300 körüli időkre datálták. Ekkor a kínai népesség leginkább a mai Kína északi részén fekvő területeken koncentrálódott. Ételeik többnyire zöldséges, húsos pörköltek, raguk voltak, amelyhez leggyakrabban köles, alkalmanként pedig rizs társult. Ugyan a nyugatról érkezett búzát már vagy 4500-5000 évvel ezelőttől kezdődően ismerték és termesztették, évezredekig mégsem terjedt el általánosan. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy nem tartották elég ízletesnek és nem kedvelték. Kr.e. 300 táján a búza még a nyomorult szegények eledele volt, és a tehetősebbek csak akkor nyúltak hozzá, ha a gabonaraktárak már kiürültek és éhínség fenyegetett.

A “ping”

A Kr.e 3. században a Római Birodalom kereskedni kezdett a Han császársággal. Ekkor jutott el Kínába a közel 8000 kilométer összhosszúságú Selyemúton, oázisról oázisra haladva, a római malomkő és őrlési technika is. A gabonát ezzel a malomtipussal már hatékonyabban őrölhették meg, így a főtt és gőzölt gabonakészítési technikák mellett a lisztből történő tésztakészítés egyre növekvő szerepet kaphatott.

A kínai konyha már a kezdetektől befogadó, adaptáló és innovatív volt, miközben hagyományaihoz is szigorúan ragaszkodott. Az európai eredetű malom segítség volt, de a továbbiakban már saját útjukat járták. A Mediterráneumban és Közép-Ázsiában a tésztát leginkább kemencében, vagy a tandúr falára tapasztva száraz melegben sütötték meg, aminek az eredménye a ma is népszerű kelesztett lapos kenyér lett. Kínában a tésztát leginkább gőzölve, főzve készítették el és mindenféle töltött és nem töltött formája kialakult, azonban valamennyit neve ping volt. A ping a mi tészta elnevezésünk megfelelője. A búza végül győzedelmeskedett a köles felett és a belőle készült változatos tésztaételek a társadalmi ranglétrán gyorsan emelkedve, hamarosan a császár és udvaartartásának kedvelt ételei lettek. A ping az elit étele lett.

A kétezerezer évvel ezelőtti  tésztakészítési technika a maihoz hasonló lehetett.

 

storynoodlescnn

Ez a tésztakészítési technika hihetetlenül hatékony és gyors. A képen Li Tao látható. Ő tartja az 1 kg lisztből készített leghosszabb tészta világrekordját. Li Tao 2.097.152 szál tésztává nyújtotta az 1 kg lisztből készített tésztát, aminek a teljes hossza így elérte a 2.852 kilométer hosszúságot, ami a Budapest-Debrecen távolság 124-szerese. A 2.097.152 szál előállításához “mindössze” huszonegyszer kellett a videón is látott mozdulattal megduplázni a tésztaszálak mennyiségét. A videón a szakács hétszer teszi meg a mozdulatot, ezzel 128 szál tésztát állított elő.

Csíki Sándor♣

Folytatódik…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: kína konyha, Regionális konyha, Történelem
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

1.) Tészta, pasta dicsérete: 4000 éves tészta bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Rózsa szerint:

  Érdeklődve olvastam a cikket.És néztem meg a videót.
  Abban tudnátok e segíteni hogy ugyan mit raknak a tésztába hogy ilyen könyen nyúlik és mégsem szakad?
  nem szeretnék itthon kísérletezni túl sokat a tészta alapanyagával mert attól csak elmenne a kedvem. De komolyan érdekel ez a téma.

 2. Sance szerint:

  2 receptúrát találtam, mind2 nagyjából a következőt írta a búzaliszt alapú változathoz

  300 g süteményliszt (magas keményítőtartalmú)
  50 g általános liszt
  200 g víz
  15 szezámolaj (vagy más növényi olaj)
  6 g só
  3 g szódabikarbonát

  12-15 perc gyúrás és utána rugalmas nyújtható nem ragadó tészta lesz az eredmény (terv szerint)

  a húzásnál figyelni kell arra, hogy a szálak egyenletes vastagságúak legyenek 🙂 milliméterek is számítanak

 3. Csíki Sándor szerint:

  Sance receptjéből is látható, hogy a búzának, pontosabban a búza fehérjetartalmának, az átlagosnál több víznek és a szódabikarbónának fontos szerepe van a tészta nyújthatóságában. Sance receptjét érdemes lehet kipróbálni. Hamarosan írok egy posztot a kézzel nyújtott kínai tészta titkairól, mert akad egy-két fogás, amit nehéz lenne kitalálni.

 4. Blazkovich Balázs Jenő szerint:

  Dehogy 4000 éves a tészta!
  A mai tésztát az 50-es években találta fel egy inuit kiwivadász!
  Az elődjét pedig Lajtoros Pista bácsi felesége, aki a dédnagyanyám sógórnőjének a szomszédjának a szomszédja volt Ulánbátoron!

 5. kartsy szerint:

  Sziasztok!

  Én is hasonló recepteket találtam, de az eredmény egyenlőre siralmas.
  a legjobb amit ki tudtam hozni belőle, az a foszlós kalácshoz hasonlított leginkább.
  pl, ennyi víztől, amit ez a recept ír, nagyon kemény szakadós tésztát kaptam. növelve a vizet és az olajat, kezdett nyúlóssá válni, de ragadt mindenhova… 🙂
  Próbáltátok Ti is???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.